Vesetágulat fájdalom

A vesebetegségek jelei

vesetágulat fájdalom

Nyitólap » Betegségenciklopédia » Zsákvese Zsákvese Betegség meghatározás: A krónikus veseüregrendszeri tágulat következtében kialakult visszafordíthatatlan vesekárosodás, mely a veseállomány hegesedésével, pusztulásával és a vesefunkció romlásával jár.

Előfordulás, hajlamosító tényezők: A dinamikai elváltozásokat bizonyos gyógyszerek, bakteriális toxinok, terhesség alatti hormonális változások következtében kialakuló húgyvezeték és vesemedence beidegzési zavarok okozzák.

  1. Létrehozva:
  2. Dcont tesztcsík
  3. Mit kell tudni a vesetágulatról?
  4. A vese betegségére utaló jelek
  5. Növénykészítmények a cukorbetegség kezelésére
  6. Diabetes choe
  7. Cukorbetegség étrend és táplálkozás kezelés diéta
  8. Zsákvese | Urológiai Klinika

A mechanikai elváltozásokat a vizeletelvezető húgyúti rendszer elzáródása okozza, mely lehet belső elzáródás, külső összenyomás vagy a szerv falának elváltozásának következménye. Az elváltozás oka lehet vese - vesevezetékkő, pyelo-uretheralis szűkület vesemedence és vesevezeték átmenetevesemedence vagy vesevezeték daganat, húgycsősérülés, ureterligatura, retroperitonealis fibrosis vagy daganat, vesico-renalis reflux, ureterokele vagy alsó húgyúti obstrukció.

  • Érveket és tényeket a cukorbetegség kezelésében
  • Vesemedence-gyulladás - Urológiai központ

Az elzáródás mögött megemelkedő nyomás következtében a vesemedence fala elvékonyodik, veseüregrendszeri tágulat alakul ki, a pangó vizelet, a veseállomány pusztulása, hegesedése és cukorbetegség étrend következtében romló vesefunkció miatt csökken a vesetágulat fájdalom. A folyamat végállapotaként bekövetkező hydronephrosis visszafordíthatatlan, vékony veseállományú, működésképtelen vesét jelent.

Tünetek, panaszok: A folyamatos, mozgással összefüggésben nem lévő deréktáji fájdalom, veseköves panaszok, tompa feszítő deréktáji vagy hasi fájdalom esetén hasi ultrahang vizsgálat elvégzése szükséges. A korábban előforduló veseköves panaszok, vesemedence gyulladás, vizelési panaszok, urológiai vagy nőgyógyászati beavatkozások hajlamosítanak a betegség kialakulására.

vesetágulat fájdalom

Felismerés: A betegség felismeréséhez elengedhetetlen első lépésben a hasi ultrahang, majd a későbbiekben kiegészítő képalkotó vizsgálatok elvégzése intravénás urográfia, has, kismedencei intravénás kontrasztanyagos CT, veseszcintigráfia, retrográd ureterográfia. A betegség kivizsgálása során laboratóriumi vér — és vizelet vizsgálatok szükségesek. Fajták, típusok, fokozatok: A zsákvese húgyúti elzáródás vagy vizelet visszaáramlás, ún.

Vesemedence-gyulladás

A megnövekedett veseüregrendszeri nyomás hatására a veseállomány elvékonyodik, a romló vérkeringés miatt működése csökken. A mindkétoldali zsákvese az alsó húgyúti vizeletelfolyás akadályozottság miatt jön létre, amit a húgyvezeték tágulása, a húgyhólyag falának elvékonyodása kísér.

vesetágulat fájdalom

Egyoldali zsákvese esetén a veseállomány mellett vesetágulat fájdalom a vesefunkció, míg az ép vesében kompenzatórikus veseállomány növekedés jön létre. Műtéti kezelés: Pusztult, nem működő vese esetén vese eltávolítás, akut vesemedence gyulladás esetén sürgősséggel bőrön keresztüli vesedrain létesítése javasolt.

Érzem a bal vesém 10 napja. Mit tegyek?

Amennyiben a zsákvese még nem alakult ki, úgy a kiváltó ok megszüntetése szükséges vesemedence plasztikai műtétei, kőeltávolítás, alsó húgyúti elzáródás megszüntetése.

Orvosi ellenőrzések: A műtétet követően utánkövetés javasolt.

vesetágulat fájdalom

Megelőzés: A hydronephrosis egy folyamat végállapota, visszafordíthatatlanul károsodott, funkcióját vesztett zsákvese. A kiváltó ok korai felismerése és adekvát kezelése szükséges a kedvező kimenetel eléréséhez.

vesetágulat fájdalom

A bejegyzés kategóriája: Betegségenciklopédia.

Lehet, hogy érdekel