Mák cukorbetegeknek

Ha pedig már a majszolásnál tartunk, nézzük, hogy a mák cukorbetegeknek asztalra tett finomság milyen jó hatással van szervezetünk szinte minden porcikájára.
Jóságos dió A dió rendszeres ropogtatása javítja a cukorbetegek ereinek állapotát és csökkenti koleszterinszintjüket, ezért igen jót tesz az egészségüknek.
A csonthéjas gyümölcsök — dió, mogyoró, mandula — rendszeres fogyasztása nem csak finom, de egészséges is.
Ezt sok évszázados tapasztalatok igazolták, de pontos magyarázata eddig sok szempontból nem volt ismert. Vizsgálatok kimutatták, hogy a magvakban lévő, többszörösen telítetlen zsírok, különösen az omegazsírsavak a inzulinrezisztencia étkezés és érrendszeri betegségek megelőzésében kedvező hatásúak.
Huszonnégy
Azt is bizonyították, hogy ezek a gyümölcsök növényi rostokban gazdagok, sok bennük a magnézium és többféle B-vitamin. Ez mindenképp jó hír, és valljuk meg a diót rágcsálni mégiscsak jobb, mint gyógyszereket szedni.
Kalóriatartalma miatt rendszeres fogyasztás esetén figyelni kell a mennyei csemege adagjára. Kivéve karácsonykor, mert a bejgli csak sok dióval jó!
A rost is számít, nem csak a szénhidrát
Fotó: Commons Média Mákszemek A mák fantasztikusan nagy mennyiségben tartalmazza azokat az anyagokat, amelyek az egészséges táplálkozáshoz és a csont megtartásához szükségesek. Sok B1- B2- B6-vitamint és niacint tartalmaz, az ásványi mák cukorbetegeknek közül kalciumban, rézben, cinkben, vasban, foszforban és káliumban gazdag.
Nagy mennyiségben van benne magnézium is. Az öregedési folyamatok lassítására is képes, csökkenti a magas vérnyomást, és segít megelőzni az erek betegségeit, például a trombózist.
A sebek gyógyulását is segíti. A szellemi teljesítőképességre is jó hatással van, és az immunrendszert is formában tartja. Sőt, még csontozatunk szilárdságának megőrzéséhez is hozzájárul.
A két természetgyógyászra várt a feladat, hogy kiderítsék, mi lehetett az oka. Ők a választ az akkori emberek életmódjában találták meg.
Nem édesítettek semmit cukorral, csak mézzel, nem ettek annyi vörös húst, mint mi, mangalicát tartottak, ami jóval egészségesebb. Ami pedig a legfontosabb: rengeteg mákot ettek! Schirilla György féle mákos étel receptjét gyűjtötte össze.
A cukorbetegeknek ajánlott minél több olajos magvat fogyasztani [origo] Azok a cukorbetegek, akik szénhidrát helyett naponta elfogyasztanak körülbelül 6 dekagramm olajos magvat, számíthatnak rá, hogy csökken a koleszterinszintjük, és stabilizálódik a vércukorszintjük is - derült ki egy új kanadai kutatásból.
A karácsonyi ünnepkörben régóta szokás, hogy a vendéget mákos kaláccsal, bejglivel kínálták, a mákos süteménynek ki kellett tartania ünneptől ünnepig. Ha jól emlékszem, ez nálunk is kitartott: karácsonytól szilveszterig.
Receptek cukorbetegeknek
Az alábbi rigmust pedig mákos-bejgli eszegetés közben mondhatjuk a vendéglátónknak: Nem kívánok egyéb átkot, egyél meg 1 hekto mákot! Minden nap csak szemet, addig élj míg meg nem eszed!
Bejgli, ami nem reped ki, nem lapul el, márványos és isteni finom Hozzávalók a tésztához 90 dkg liszt 37,5 dkg vaj az eredetiben 25 dkg margarin, és 12,5 dkg zsír szerepel, de én vega vagyok és szeretem a vajat 10 dkg porcukor.