Maltit cukorbetegeknek. Mi a maltit?

Varga Dóra Létrehozva: Erre remek alternatívát kínálnak az úgynevezett cukoralkoholok.
De hogy ezek mit is takarnak, és hogy milyen előnyökkel és hátrányokkal rendelkeznek, arról Varga Dóráta Budai Endokrinközpont dietetikusát kérdeztük. Mik azok a cukoralkoholok?
Irinyi-Barta Tünde válasza Maltitol témában
A nevükkel ellentétben se nem a hagyományos értelembe vett cukorhoz, sem pedig alkoholhoz nem tartoznak. A cukoralkoholok ugyanis a szénhidrátok redukciójából — az a folyamat, mely során a vegyületből oxigént vonnak el- képződő többértékű alkoholok.
- Blood pressure meds and diabetes
- И прошептал чуть насмешливо: - Llamo un medico.
- Пять человек.
- Это чувство было очень приятно, ничто не должно было его омрачить.
- Послание террористов удалось расшифровать всего за двадцать минут до готовившегося взрыва и, быстро связавшись по телефону с кем нужно, спасти триста школьников.
- Cukor betegek fogyaszthatnak-e maltitol tartalmú édességet? - Cukorbetegség (diabétesz)
- Просто мне приходится быть крайне осторожным.
- Diabess Tea | Cukrok és cukorhelyettesítők a diabéteszes étrendben
A természetben is megtalálható anyagokról van szó, de mesterségesen is előállíthatják. A fehércukorhoz képest kb.
Nagy előnyük továbbá, hogy a szájban található baktériumok számára nem jelentenek tápanyagot, így nem roncsolja a fogakat- éppen ezért számos cukormentes rágógumiban maltit cukorbetegeknek. Kifejezetten ajánlottak olyan süteményekhez, ahol a cukor tömege is fontos a recept elkészítéséhez. Hátrányok Bár rengeteg előnnyel rendelkeznek a cukoralkoholok, nagy hátrányuk, hogy nagyobb mennyiségben az érzékenyebbeknél hasmenést, görcsöket, puffadást válthat ki-bár ezek a tünetek a szervezet fokozatos hozzászoktatásával kiküszöbölhetőek.
Továbbá nem karamellizálódnak, és mélyen a pénztárcába kell nyúlni vásárlásukhoz. Legelterjedtebb cukoralkoholok A legnépszerűbb cukoralkoholok közé tartozik a szorbit, a mannit, az eritrit, a xilit és a maltit. Szorbit: az egyik legelterjedtebb cukorpótló szer, mely számos gyümölcsben is megtalálható, ám mesterségesen is előállítják, leggyakrabban kukoricakeményítőből.
Mik azok a cukoralkoholok?
Hőálló, így sütéshez is remekül felhasználható, ráadásul segít az étel puhán tartásában, mivel jelentős vízmegkötő képességgel bír. Lebontásához nem szükséges inzulin, de magas energia tartalma miatt fogyókúrázóknak nem maltit cukorbetegeknek. Mannit: A természetben megtalálható algákban, zuzmókban, ipari felhasználásra pedig gyümölcscukorból állítják elő.
Eritrit: A természetben, gyümölcsökben és gombában fordul elő, a boltban vásárolt formáját cukor erjesztésével állítják elő. A vékonybélben teljesen felszívódik, így hashajtó hatása gyakorlatilag nincs, eltérően a többi a cukoralkoholtól. Jól használható az élelmiszeriparban, mivel növeli az eltarthatóságát, frissességét a sütőipari termékeknek.
A cukorbeteg legjobb barátja a pontosan mérő vércukormérő: Dcont Nemere teszt
Xilit: Iparilag nyírfából illetve kukoricacsutkából és préselt cukornádból állítják elő. Az elfogyasztott nyírfacukor csupán negyede szívódik fel a vékonybélben, ezért erős hashajtó hatású lehet.
- Hatályos:
- A legfrissebb kutatási adatok szerint IR-ben a magyar felnőtt lakosság akár 60 százaléka is érintett lehet.
- A természetes édesítőszerek következő tagja: a maltit
Érdemes a bevitt mennyiségét fokozatosan emelve hozzászoktatni a szervezetet. Az egyetlen cukoralkohol, amelyre szénhidrátot kell számolni a cukorbetegeknek. Maltit: a cukoralkoholok közül az egyik legédesebb, így kevesebbet kell belőle használni, mint a többiek esetében.
- Használata nagyon hasznos mind a pékségekben, mind a cukrászdákban, főleg akkor, amikor édességek készítése cukor nélkül vagy cukorbetegek számára.
- A cukorra remek alternatívát kínálnak az úgynevezett cukoralkoholok, de mik ezek?
- Íme néhány cukoralkohol cukorbetegek és diétázók figyelmébe - Hamu és Gyémánt
Szirup formában is megtalálható édességekben, ezt azonban cukorbetegek nem fogyaszthatják, a hozzáadott egyszerű cukor miatt.