Maltit cukorbetegeknek. Mi a maltit?

Kategória: Maltit (maltitol)

Varga Dóra Létrehozva: Erre remek alternatívát kínálnak az úgynevezett cukoralkoholok.

maltit cukorbetegeknek

De hogy ezek mit is takarnak, és hogy milyen előnyökkel és hátrányokkal rendelkeznek, arról Varga Dóráta Budai Endokrinközpont dietetikusát kérdeztük. Mik azok a cukoralkoholok?

Irinyi-Barta Tünde válasza Maltitol témában

A nevükkel ellentétben se nem a hagyományos értelembe vett cukorhoz, sem pedig alkoholhoz nem tartoznak. A cukoralkoholok ugyanis a szénhidrátok redukciójából — az a folyamat, mely során a vegyületből oxigént vonnak el- képződő többértékű alkoholok.

 1. Blood pressure meds and diabetes
 2. И прошептал чуть насмешливо: - Llamo un medico.
 3. Пять человек.
 4. Это чувство было очень приятно, ничто не должно было его омрачить.
 5. Послание террористов удалось расшифровать всего за двадцать минут до готовившегося взрыва и, быстро связавшись по телефону с кем нужно, спасти триста школьников.
 6. Cukor betegek fogyaszthatnak-e maltitol tartalmú édességet? - Cukorbetegség (diabétesz)
 7. Просто мне приходится быть крайне осторожным.
 8. Diabess Tea | Cukrok és cukorhelyettesítők a diabéteszes étrendben

A természetben is megtalálható anyagokról van szó, de mesterségesen is előállíthatják. A fehércukorhoz képest kb.

maltit cukorbetegeknek

Nagy előnyük továbbá, hogy a szájban található baktériumok számára nem jelentenek tápanyagot, így nem roncsolja a fogakat- éppen ezért számos cukormentes rágógumiban maltit cukorbetegeknek. Kifejezetten ajánlottak olyan süteményekhez, ahol a cukor tömege is fontos a recept elkészítéséhez. Hátrányok Bár rengeteg előnnyel rendelkeznek a cukoralkoholok, nagy hátrányuk, hogy nagyobb mennyiségben az érzékenyebbeknél hasmenést, görcsöket, puffadást válthat ki-bár ezek a tünetek a szervezet fokozatos hozzászoktatásával kiküszöbölhetőek.

maltit cukorbetegeknek

Továbbá nem karamellizálódnak, és mélyen a pénztárcába kell nyúlni vásárlásukhoz. Legelterjedtebb cukoralkoholok A legnépszerűbb cukoralkoholok közé tartozik a szorbit, a mannit, az eritrit, a xilit és a maltit. Szorbit: az egyik legelterjedtebb cukorpótló szer, mely számos gyümölcsben is megtalálható, ám mesterségesen is előállítják, leggyakrabban kukoricakeményítőből.

Mik azok a cukoralkoholok?

Hőálló, így sütéshez is remekül felhasználható, ráadásul segít az étel puhán tartásában, mivel jelentős vízmegkötő képességgel bír. Lebontásához nem szükséges inzulin, de magas energia tartalma miatt fogyókúrázóknak nem maltit cukorbetegeknek. Mannit: A természetben megtalálható algákban, zuzmókban, ipari felhasználásra pedig gyümölcscukorból állítják elő.

maltit cukorbetegeknek

Eritrit: A természetben, gyümölcsökben és gombában fordul elő, a boltban vásárolt formáját cukor erjesztésével állítják elő. A vékonybélben teljesen felszívódik, így hashajtó hatása gyakorlatilag nincs, eltérően a többi a cukoralkoholtól. Jól használható az élelmiszeriparban, mivel növeli az eltarthatóságát, frissességét a sütőipari termékeknek.

A cukorbeteg legjobb barátja a pontosan mérő vércukormérő: Dcont Nemere teszt

Xilit: Iparilag nyírfából illetve kukoricacsutkából és préselt cukornádból állítják elő. Az elfogyasztott nyírfacukor csupán negyede szívódik fel a vékonybélben, ezért erős hashajtó hatású lehet.

 • Hatályos:
 • A legfrissebb kutatási adatok szerint IR-ben a magyar felnőtt lakosság akár 60 százaléka is érintett lehet.
 • A természetes édesítőszerek következő tagja: a maltit

Érdemes a bevitt mennyiségét fokozatosan emelve hozzászoktatni a szervezetet. Az egyetlen cukoralkohol, amelyre szénhidrátot kell számolni a cukorbetegeknek. Maltit: a cukoralkoholok közül az egyik legédesebb, így kevesebbet kell belőle használni, mint a többiek esetében.

 • Használata nagyon hasznos mind a pékségekben, mind a cukrászdákban, főleg akkor, amikor édességek készítése cukor nélkül vagy cukorbetegek számára.
 • A cukorra remek alternatívát kínálnak az úgynevezett cukoralkoholok, de mik ezek?
 • Íme néhány cukoralkohol cukorbetegek és diétázók figyelmébe - Hamu és Gyémánt

Szirup formában is megtalálható édességekben, ezt azonban cukorbetegek nem fogyaszthatják, a hozzáadott egyszerű cukor miatt.

Lehet, hogy érdekel