Ketogén cukorbetegség

ketogén cukorbetegség

ketogén cukorbetegség

Csökkent étvágy. Milyen típusú ketogén étrendeket ismerünk?

Irinyi-Barta Tünde válasza ketogén diéta témában

Tévedés volna azt hinni, hogy a ketogén diéta annyiból áll, hogy fakanállal esünk neki a zsírosbödönnek.

Ennél azért kifinomultabb a módszer, sőt, többféle ketogén metódust ismerünk.

A módszert eredetileg az epilepsziás betegek rohamainak konzervatív - azaz nem gyógyszeres - terápiájaként alkalmazták: Az epilepsziás betegek megfigyelésekor kiderült, hogy a kevés szénhidrátot, ellenben több zsírt fogyasztó epilepsziás betegek rohamkészsége, valamint a rohamok intenzitása jelentősen csökkent.

Ennek neurobiológiai és neuroendokrinológiai hátterére ebben a cikkben nem térünk ki részletesen.

ketogén cukorbetegség

A megfigyelésből később szoros felügyelet mellett dolgozták ki az első kontrollált ketogén étrend alapjait, melynek mondhatni hozzáadott előnye a fogyás. Az évek során ketogén cukorbetegség tovább csiszolták a diéta módszertanát, ebből több különböző diéta típus alakult ki.

ketogén cukorbetegség

A klinikai vizsgálatok leginkább a normál és a magas fehérjetartalmú ketogén étrendet vizsgálták alaposabban, a ciklikus és a célzott típust pedig leginkább testépítők és sportolók használják. A ketogén diétatípusok főbb jellemzői A normál ketogén étrend SKD : Nagyon alacsony szénhidráttartalmú, mérsékelt fehérjetartalmú és magas zsírtartalmú étrend.

Ciklikus ketogén étrend CKD : Magasabb szénhidráttartalmú időszakokat foglal magában, például: 5 ketogén napot 2 magas szénhidráttartalmú nap követ, és így tovább.

Célzott ketogén étrend TKD : Ez a diéta lehetővé teszi szénhidrátok hozzáadását az edzések között.

ketogén cukorbetegség

Magas fehérjetartalmú ketogén étrend: Hasonló a normál ketogén étrendhez, de annál több fehérjét tartalmaz. Tekintve azonban, hogy a szervezet átállítása a szénhidrát elégetéséről zsírégetésre egy cukorbeteg ember esetében a szokásosnál is szorosabb kontrollt kíván, nem ajánlott a ketogén diéta elkezdése orvosi felügyelet nélkül!

Miért ne vágjunk bele a ketogén diétába felügyelet nélkül, ha cukorbetegek vagyunk?

ketogén cukorbetegség

Egy a ketogén diéta hosszú távú hatásait vizsgáló tanulmányami kettes típusú cukorbetegséggel együtt élő ember részvételével készült, azt az eredményt is beemelte a tapasztalatok közé, hogy a két éven át ketogén cukorbetegség ketogén diéta során átlagosan 11,9 kilogrammot veszítettek súlyukból a résztvevők.

Ez valóban impozáns, de nem szabad figyelmen kívül hagyni a tényt, hogy: A cukorbetegek számára előírt speciális, például napi gramma gyors és lassú felszívódású szénhidrátok arányát kontrolláló, a szénhidrát bevitelt öt-hat kisétkezésre elosztó étrend betartásával akár még rendszeres testmozgás nélkül is elérhető ugyanez sőt, ennél jobb eredmény, fele ennyi idő alatt.

Rendszeres, kardio jellegű testmozgással — futáskerékpározáselliptikázásúszás - a gCH diéta mellett akár évi kilogramm fogyást is ketogén cukorbetegség mondhat a cukorbeteg, amivel akár a gyógyszeres ketogén cukorbetegség teljes elhagyását is elérheti.

Hogyan befolyásolja a ketogén étrend a cukorbetegséget? A megosztás segít bennünket a folytatásban! A cukorbetegség olyan betegség, amelyben a vér cukor glükóz szintje nagyon magas.

Mégpedig a low carb diéta fogyasztásával járó gyakori hipoglikémiás rohamok, valamint a diabéteszes ketoacidózis kockázata nélkül. Ez utóbbi során a vérben megnövekedett keton mennyisége súlyos tudatzavart, eszméletvesztést, elsősegélynyújtás híján pedig visszafordíthatatlan károsodást és végzetes kimenetelű állapotot idéz elő a cukorbetegeknél.

ketogén cukorbetegség

Lehet, hogy érdekel