Inzulin szerkezete. Recommended

inzulin szerkezete

Meghal az inzulin felfedezője A hasnyálmirigy kéttucatnyi emésztőenzim szintéziséért és elválasztásáért felel, amelyek a tápanyag-összetevők emésztését végzik el a vékonybelekben. A hasnyálmirigyben termelődő inzulin irányítja a szénhidrátok, fehérjék és zsírok anyagcseréjét, sejtjeink csak ennek jelenlétében képesek felvenni a vérből a glükózt.

Inzulinterápia

A cukorbetegek életét megváltoztató létfontosságú inzulin felfedezésének történetéről szól minden eddiginél részletesebben Robert Tattersall monográfiája. A Diabetes: The Biography címmel megjelent új könyvben történeti módszerrel rekonstruálja a folyamatot, amely lehetővé tette a hasnyálmirigy hormonjának kivonatával a cukorbetegség kezelését.

inzulin szerkezete

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ez a sikersztori sem jöhetett volna létre váratlan fordulatok, történeti esetlegességek és számos csodabogár tudós figura, valamint támogatást biztosító intézmény közreműködése nélkül. Így például nélkülözhetetlen volt, hogy a hasnyálmirigy funkcióit kutató Paul Langerhans már ben pontosan leírja az utóbb Langerhans-szigetekként elnevezett kritikus területet a hasnyálmirigyben. Német kutatók, von Mering és Minkowski kutyákkal végzett kísérleteikben bizonyították, hogy a hasnyálmirigy eltávolítása után a vércukorszint megemelkedésével diabetikus kórkép alakul ki.

inzulin szerkezete

Végül John James MacLeod, a cukorbetegségre specializálódott kanadai orvos biztosította a labort, ahol a hasnyálmirigy sziget-hormonjának kinyerésével sikerült bizonyítani, hogy az inzulin a felelős a vércukorszint lecsökkentéséért.

De ki volt az a kanadai fiatalember, aki már harminc évesen megkapta az ezért a teljesítményért járó Nobel díjat?

Az inzulin felfedezése világraszóló sikertörténet

Az inzulin felfedezésének e kulcsfigurája Frederick Grant Banting Európai katonai szolgálatának befejezése után nem kapott megfelelő sebészi állást a torontói élettani intézetben, s ezért helyezkedett el félállásban az egyetemen. A kihívást jelentő feladatot inzulin szerkezete a körülmény teremtette meg, hogy októberétől előadásokat kellett tartania a szénhidrát anyagcseréről. A körülményekhez hozzátartozik, hogy munkahelyén nem sokra értékelték Banting tevékenységét, kutatómunkájához egy lehasznált labort tudott csak szerezni John James MacLeodtól.

inzulin szerkezete

A felfedezés szempontjából döntőnek bizonyult, hogy segítőnek kapott két diákot, Charles Best és Clark Noble személyében. Az asszisztenciára feltétlenül szüksége is volt, mert nem ismert minden fogást.

Például a vércukor szint mérésére használt új módszert sem, amellyel csak tizedannyi körülbelül két tized milliliter vérre volt szükség, mint korábban.

  • Az inzulin felfedezése világraszóló sikertörténet » Múlt-kor történelmi magazin » Hírek
  • Előadások kezelése cukorbetegség
  • Inzulinterápia és inzulinterápia fajtái - Cukorbetegközpont

Segítségre szüksége volt az előkészítő inzulin szerkezete során is, hiszen sohasem végzett még az állatok kutatásában addigra már viszonylag elterjedt hasnyálmirigy operációt. Az inzulint a helyi vágóhidakról szerzett állatok hasnyálmirigyéből vonták ki. A hormon elkészítéséhez előbb alkohollal hatástalanították a hasnyálmirigy enzimjeit, majd a szétdarabolt hasnyálmirigyből konyhasóoldatos kivonatot készítettek.

Az inzulin felfedezése

A kísérlet be is bizonyította a sejtést, s Banting azonnal jobb kutatási körülményeket követelt McLeodtól. Itt merült fel, hogy a bizonyítás legmegfelelőbb módja az lenne, ha az injekciókkal meg lehetne hosszabbítani a cukorbetegségben szenvedő kutyák életét.

Insulin Signaling Cascade and Downstream Effects - Biochemistry Lesson

Később saját szerepét némiképp leértékelve azt nyilatkozta, bármelyik biokémikus megtehette volna ugyanezt. A Best által készített kivonatot januárjában először tesztelték egy 29 kilósra fogyott 14 éves cukorbeteg fiún. Az injekció hatására semmi nem történt, ezért megismételték a Collip által készített tisztított kivonattal.

inzulin szerkezete

Tíz napig kapta az injekciót és teljesen megszűnt vizeletében a cukor. A későbbiekben az inzulininjekciók megtartása mellett visszatérhetett a normális életvitelhez.

inzulin szerkezete

Bantingék első eredményeit ben mutatta be a Canadian Medical Association Journal. Egy év sem telt el, s ban Banting és MacLeod megosztva megkapta az orvosi Nobel díjat.

Banting saját részét Best-tel, Macleod pedig Collip-pel osztotta meg. Banting hamarosan professzori kinevezéshez jutott, ban pedig inzulin szerkezete új intézetet is alapítottak számára.

inzulin szerkezete

November i születésnapja lett a diabétesz világnapja. Támogasd a.

Lehet, hogy érdekel