Cukorbetegség alvás. A túl rövid alvás is hajlamosít cukorbetegségre

Az alvászavar cukorbetegséget okozhat!

Elegendő alvással kitolható a cukorbetegség Origo Jó hír azonban, hogy az inzulinérzékenység javul, amint többet alszik a páciens.

A megfeszített munka és a felgyorsult életvitel sokak számára nem teszi lehetővé hét közben a napi legalább órányi alvást, pedig elegendő mennyiségű alvással csökkenteni lehetne a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát - számoltak be legújabb kutatásuk eredményeiről a Los Angeles-i BioMed Kutatóintézet szakemberei egy kedden lezárult tudományos konferencián.

Hétvégén ajánlott pótolni a kimaradt alvást A tartós kialvatlanság egészségügyi kockázatairól korábban több tanulmány is megjelentde a mostani kutatás újszerűsége abban rejlik, cukorbetegség alvás olyan embereket vizsgáltak, akik csak hétköznap alszanak keveset, hétvégén viszont igyekeznek bepótolni az elmaradt pihenést.

cukorbetegség alvás a kezelés zöld dió cukorbetegség

A kutatók 19 férfit vontak be a vizsgálatba, akiknek átlagéletkora 28 és fél év volt, nem szenvedtek cukorbetegségben, és saját bevallásuk szerint 6 hónapnál hosszabb ideje átlagosan több mint 5 éve túl keveset alig 6 órát aludtak munkanapokon.

Hétvégeken viszont igyekeztek bepótolni az elmaradt alvásidőt, és átlagosan 2,3 órával többet szunyókáltak.

cukorbetegség alvás gyakori vizelet a nőkben a cukorbetegség kezelésében

Az alvásidőket aktigráfiás eljárással ellenőrizték: a férfiak kis készüléket viseltek a csuklójukon, amely monitorozta az alvási és ébrenléti ciklusokat. A résztvevők két külön hétvégén három-három napot alváslaborban töltöttek, ahol a hétköznapi és hétvégi alvást szimulálandó három csoportba sorolták őket: az egyik csoport csak 6 órát alhatott ami a hétköznapi alvásmennyiségnek felelt mega második csapat 10 órát töltött alvással, míg a harmadik szintén 10 órát pihent, cukorbetegség alvás zajok lejátszása révén nem engedték, hogy mély álomba merüljenek.

Minden férfi a három csoportból kettőben vett részt, és a megfigyelési időszakban mindannyian azonos étrendet kaptak, hogy kizárják a tápanyag-bevitelből eredő hibalehetőséget.

cukorbetegség alvás krónikus hasnyálmirigy-gyulladás tünetei és kezelése diéta 5+ sugar-es típusú cukorbetegség

A negyedik nap reggelén a kutatók megmérték a résztvevők vérében a vércukor és az inzulin szintjét: nem meglepő, hogy a 10 órát alvással töltő csoport esetében találták a kutatók a legjobbnak az inzulinérzékenységet, és az alvásidő növelésével az inzulin-rezisztencia vizsgálat eredménye is javult.

Már pár nap kialvatlanságtól romlik az inzulinválasz A kutatás egyértelműen azt sugallja, hogy már pár nap kialvatlanság sem marad következmények nélkül, és a hétköznapi kevés alvás felboríthatja a szervezet belső egyensúlyát - hangzott el a konferencián.

Polyák Annamária Módosítva: Pedig vannak olyan hétköznapinak tűnő tünetek, melyek felvetik a betegség gyanúját, és a legújabb tanulmányok szerint az egyik ilyen az alvászavar. Polyák Annamária, a Cukorbetegközpont diabetológusa a diabetes mihamarabbi diagnózisára hívja fel a figyelmet.

Jó hír azonban, cukorbetegség alvás több alvással javítani lehet az inzulinválaszt: már három pihentető alvással töltött éjjel elteltével jelentősen javul a tartós alváshiányos a koriander a cukorbetegség kezelésében következtében lecsökkent inzulin-érzékenység. A szervezet inzulin-felhasználásának javítása révén mérsékelhető a 2-es típusú cukorbetegség kockázata, amely betegség világszerte járványszerűen terjed, kezelése komoly terhet ró az egészségügyre és az államkasszákra, ráadásul a vezető halálozási okok között tartják számon.

Mindezen felül a nem elegendő alvás befolyásolja a saját és mások biztonságát, főleg, ha gépjárművet vezet vagy bármilyen gépet üzemeltet. Kapcsolódó cikkünk Horkol, légzéskimaradása van? Segíthet az otthoni alvásvizsgálat! Az alvásbetegségek jeleit a páciensek a legtöbb esetben napközben észlelik magukon. Szokatlan fáradtság érzet, álmosság jelentkezik annak ellenére, hogy az éjszakai alvás mennyisége elérte a felnőttek esetében szükséges napi órát.

Adja meg a nevét és az e-mail címét és elküldjük Önnek a nap legfontosabb híreit.

Lehet, hogy érdekel