Csicsóka hatása

- A csicsóka jótékony hatásai | Brainman pictures
- Csicsóka, mint gyógynövény - Egészségtér
Cukorbetegek csemegéje: a lenézett, majd felmagasztalt csicsóka, avagy a titokzatos jeruzsálemi articsóka tündöklése A tökéletes kerti táplálék mégis évszázadokon keresztül mellőzött volt, csak az utóbbi években kezdik újra felfedezni áldásos hatásait. Amrein Tamásné Miskolczi Boglárka Sem a bibliai helyszínhez, sem az articsókához nincs túl sok köze a növénynek, valószínűleg a puszta félreértésnek köszönhető sok helyütt ismert megnevezése.
Mi már csicsókaként ismerjük, és valójában Észak-Amerika az őshazája, ahol az őslakos indiánok előszeretettel fogyasztották. Mint sok minden mást, a csicsókát is az európai hódítók hozták el kontinensünkre, ahol már a Hogy a legfelsőbb körökből hogyan vált a disznók takarmányává, arról keveset tudunk, mindenesetre évszázadokon keresztül házi kedvenceink gyakori eleségeként funkcionált.
Csúf is volt, csicsóka hatása sem volt egyszerű, gazdag beltartalmi értékeiről is vajmi keveset tudtak. Sertések, juhok, nyulak eledeléül szolgált, sárga virágával asztalt díszítettek, szárát fűtésre használták. Manapság is létezik egy kiemelt ipari hasznosítása: a benne található cukortartalmat etilalkohollá alakítják, majd üzemanyagként használják.
Gyógyító növények A csicsókagumónak a burgonyánál szor nagyobb rosttartalma gátolja az egyéb szénhidrátok és hizlaló tápanyagok felszívódását, fokozza laktató hatását, és meggátolja a székrekedés kialakulását. Gumói főleg inulint tartalmaznak, keményítőt csak csekély mennyiségben. A csicsóka az őszirózsafélék családjába tartozó gumós évelő, gyógynövény, amely a napraforgó rokona.
Pár év múlva a szakemberek népélelmezési és egészségvédelmi szempontból kedvezőnek ítélték fogyasztását, ma pedig már többcsillagos éttermek kínálatában is szerepel. Hosszú és gyötrelmes utat járt be a sokak által tótrépaként ismert gumós növény, pedig élelmezési haszna és egészségünkre gyakorolt hatása vitathatatlan.
A csicsókát régies nevein földialma, csókapityóka a modern korban újra felfedezték.
A csicsóka jótékony hatása A csicsóka jótékony hatása A lúgosítástól az érrendszer védelméig, másnaposság ellen, méregtelenítésre és székrekedésre is jó a csicsóka. Szerző: Sokszínű vidék A csicsókagumóból készített élelmiszerek komoly, megbízható kutatási háttérrel rendelkező élelmiszerek, hatásaikat reprodukálható megismételhető módon igazolták független, akkreditált intézmények, klinikák, szerte a világon. A csicsókasűrítmény kutatási modell-anyag, számos kutatómunka tárgya mind a mai napig.
Részben annak is köszönhetően, hogy rosttartalma rendkívüli, a benne található nagy mennyiségű inulin pedig kiemelkedően táplálóvá és energiadússá teszi— mindezt úgy, hogy közben alig emeli meg vércukorszintünket. A vitaminok és ásványi anyagok nagy része is megtalálható benne: magnéziumban, káliumban, cinkben, foszforban, kalciumban, B- és C- vitaminokban gazdag alapanyagunk.
- A csicsóka gyógyhatása
- Cukorbetegek egészséges segítője: a csicsóka
Élelmezés szempontjából fontos szerephez mégis csak a világháború idején jutott, amikor szinte kizárólagos élelemforrássá vált. Szárnyalása nem tartott sokáig: a rossz idők elmúltával termesztése is alábbhagyott, pedig még a gyógyszergyártásban is megállta a helyét, asd 2, és a cukorbetegség kezelésében beszélve a cukorbetegek diétájában betöltött fontos szerepéről.
Az elmúlt években reneszánszát éli a csicsókatermesztés, és ezzel egyidejűleg fogyasztása is.
Magyarországon a fehér vagy sárga gumóhéjú, a piros és a bronzszínű változatok a legelterjedtebbek. A legkedveltebb tájfajták a nagykónyi, a szentesi fehér, szentesi piros és a bőnyrétalapi fajták.
Felhasználását tekintve a krumplihoz hasonlítható: püréket, krémlevest, rakott ételeket készíthetünk belőle. Tehetjük levesbe, süthetjük vagy piríthatjuk köretnek, készíthetünk belőle majonézes salátát vagy akár fűszeres csicsókaszirmokat is. Az én egyik kedvencem a krémsajtos csicsókapüré: csicsóka hatása a megtisztított és felkockázott csicsókákat puhára főzöm, leszűröm, majd krémsajttal, egy kevés vajjal, sóval és borssal pürésítem.
Vegetáriánus receptek A csicsóka gyógyhatása A csicsókát gyakran hívják az indiánok burgonyájának, mivel eredeti őshazájában, Észak Amerikában az őslakosok burgonya gyanánt fogyasztották. Ismerkedj meg a csicsóka gyógyhatásával. A csicsóka egy évelő növény, amelyet ha egyszer elültetsz a kertbe, és ott jól érzi magát, kiirtani sem lehet, de hidd el, nem is kell. Nagymamáink előtt a csicsóka nem ismeretlen növény, hiszen régen, amikor épp nem volt burgonya, a csicsókát fogyasztották a Magyarok is.
Enyhén édeskés íze különleges aromát ad a főételeknek. Vékonyra szelve és olajban kisütve, esetleg finoman fűszerezve különleges nassolnivaló csicsóka hatása belőle, de a burgonyakrémleveshez hasonlóan elkészített csicsókakrémleves is kedvelt fogás lehet, akár egy szelet pestós pirítóssal kiegészítve.
Csicsóka GYORS puculása 2015 - Hitro čiščenje topinamburja
A főzelék, köret és saláta mellett alkalmas liszt és pótkávé készítésére is. Gasztronómiai előnyei mellett szívünk és érrendszerünk védelmében is segíthet bennünket, feltöltheti szervezetünket a rendkívül fontos rostokkal, és neki köszönhetően a cukorbetegségben szenvedőknek sem kell lemondaniuk az édes élvezetekről.
Arra biztatok mindenkit, hogy tegyen egy próbát, és adjon egy esélyt a csicsókának — hátha többet nem is szeretne megválni tőle! Nyitókép: wikimedia.